Slapeloze nacht

Een aantal weken geleden kwam een danser naar mij toe en vroeg: ,, Altijd na een intensieve activiteit in de avond lukt het mij niet om in slaap te vallen. Weet jij wat ik hieraan kan doen?”

Een prikkelende vraag. Het leek mij leuk mij hier eens in te verdiepen. Zelf ken ik het ‘probleem’ niet maar een goed aantal dans- vrienden en collega’s wel. Laat ik hen eens vragen wat zij hierover weten (voor zichzelf) en misschien tot een oplossing te komen.

Met deze vraag ben ik naar familie, vrienden en mijn Open Floor collega’s gestapt. De reacties waren heel verschillend.

– Douchen/ Bad. Sommigen zeggen een lange warme douche. Anderen hebben het over koud douchen zodat je lichaamstemperatuur daalt (wat het lichaam van nature al doet om in slaap te vallen).
– Het lezen van een boek.
– Ademhalingsoefening voor je gaat slapen helpt te ontspannen.
– Een bad/ voetenbad met bitterzout (Epsom zout).
– masseren van voeten.
– Iets eten. (eiwitten en/ of prote├»ne)
– mediteren
– blijven dansen. Het lichaam is nog niet gewend aan alle indrukken. Dat verdwijnt als je wat langer danst.
– innemen van melatonine.
– Yin Yoga oefeningen.
– Yoga Nidra meditatie.

Natuurlijk zijn er reacties die we wellicht al kennen (mediteren, douchen, niet meer achter computer/ ipad/ mobiel zitten, kruidenthee, e.d.). Wat ik weet van ervaren conscious dansers is dat ze een al een stuk bewuster leven. Ze doen al alle dingen die helpen. Maar wat als dit niet genoeg is? Hoe lang moet/ kan je blijven dansen als dit alles niet helpt en het je avond activiteiten verhindert?

Ik wil twee reacties iets meer aandacht geven omdat ze er voor mij uitsprongen.

1. Epsom Zout


Espom zout is eigenlijk magnesiumsulfaat. Magnesium is een belangrijke mineraal die het lichaam helpt zich te herstellen. Een tekort aan magnesium kan bijvoorbeeld ook een reden zijn voor rusteloze benen en kramp in benen/voeten. Magnesium wordt vaak aan atleten voorgeschreven zodat de spieren zich goed kunnen herstellen. Daarnaast heeft een (voeten) bad een ontspannende en ontgiftende werking op het lichaam.

Er zijn verschillende manier waarop je met magnesium kunt werken. De externe toepassing is Epsom zout of magnesium olie. Interne toepassing is via voeding en magnesium tabletten.

Hieronder heb ik een aantal websites geplaatst die meer informatie geven.
Wikipedia Magnesium
Gezondheidsvoordelen van Magnesium
Epsom zout bad

2. Hersenen houden van ritme.
Jim Donovan (drummer) had de grootste moeite in slaap te vallen. Hij ging ook op zoek naar een antwoord. Waar hij achter kwam was dat onze hersenen dol zijn op ritme. Hij ontwikkelde met deze kennis, en zijn ervaring als drummer, een techniek die je hersenen voor de gek kan houden. En waardoor hij nu wel goed slaapt.

Natuurlijk hoor ik graag of een van deze reacties je heeft geholpen.

NB. Ik geef geen medische consulten, meditatie- of yogalessen. Als dansdocent wil ik wel vragen van mijn dansers onderzoeken en informatie aanbieden. De informatie is een ingang voor je eigen zoektocht en vraagt radicale zelf- verantwoordelijkheid. Zoek gekwalificeerde mensen die je verder kunnen helpen.

Ik wens je fijne (dans) avonden en een heerlijke nachten toe.

Warme groet, Hester Hudig